Ihastu Tokioon

Lähes 38 miljoonan asukkaan Tokio on kieltämättä omalla tavallaan hengästyttävä ja epätodellinenkin metropoli, jossa neonvalojen säihke kuljettaa mukanaan. Tokio ei kuitenkaan ole perinteisessä mielessä kaunis kaupunki, mutta tekemistä sieltä ei puutu. Tokiossa ei ole yhtä tiettyä nähtävyyttä jota sinne mentäisiin katsomaan, vaan matka kaupunkiin on kokonaisuus viihdettä, ruokaa ja japanilaista estetiikkaa. Yksi Tokion vetonauloista on se, että kaupunki on aina hereillä. Kun karaokeboksin malttaa viimein aamuviideltä jättää taakseen, kohtaa kadulla lähes samanlaisen vilinän kuin päivälläkin. Tokio on seikkailu, vuorokauden ympäri.

Tokion erikoisuus on se, että valtavasta asukasmäärästään huolimatta kaupunki onnistuu tuntumaan varsin kodikkaalta. Jokaisella kaupunginosalla on oma tunnelmansa. Shinjukun pilvenpiirtäjät, nuorisokulttuurin kotipaikka Shibuya ja futurismia huokuva Odaiba. Pienille kujilla voi ja kannattaa eksyä, jolloin saa tuntuman aasialaiseen kuhinaan. Kunnes taas kohtaa kujan päässä jyhkeän, lasisen pilvenpiirtäjän.

2

Tokioon voi matkustaa ympäri vuoden ja nauttia kaupungista vuodenajan mukaan. Kesäisin on tarjolla lukemattomia kaupunkifestivaaleja ja samalla pääsee näkemään upeita ilotulituksia. Syksyllä taas ruska on näkemisen arvoinen ja kausi jatkuu aina marraskuuhun asti. Parhaiten ruskaa pääsee ihastelemaan Tokion lukuisissa puistoissa tai Takao-vuorella. Joulukuussa alkavat kauppojen alennusmyynnit ja toinen toistaan upeammat jouluvalokoristelut. Tämä on suorastaan kilpailu eri kaupunginosien välillä. Kirsikkapuiden kukinta keväällä on vuoden kohokohta sekä japanilaisille että turisteille, mutta silloin kannattaa varautua melkoiseen vilinään kaupungissa.

Tokio on erittäin siisti ja turvallinen matkailukohde. Englannilla pärjää verrattain hyvin, mutta kaikki eivät sitä puhu ja esimerkiksi ruokalistojen kohdalla voi joutua hieman arvailemaan. Tapakulttuuri on erittäin tärkeä osa kommunikaatiota. Turistikaan ei voi kumarrella ja kiitellä liikaa, ja kättely ja varsinkin halaaminen on yleensä poissuljettua käytöstä. Tuttavan tavatessaan kevyt kumarrus on turvallisin ja aina hyväksyttävä tervehtimistapa. On hyvä muistaa, että julkiset tunteenpurkaukset ovat paheksuttavia ja japanilaisen hymy voi tarkoittaa käytännössä mitä tahansa.

Kuten sanottua, Tokio ei koskaan nuku. Turistin kannattaakin ottaa ainakin yhdestä aikaisesta aamusta kaikki irti ja suunnata Tsukijiin kalamarkkinoille. Markkinoiden kautta kulkee valtava määrä erilaisia mereneläviä – ja turisteja. Aamun ensimmäisissä metroissa voi ihmetellä viimeisestä metrosta jääneitä työläisiä, jotka puolestaan ihmettelevät turisteja. Mikäli ruokahalusi herää samaan aikaan sinun kanssasi, markkinoiden läheltä löytyy ravintoloita, jotka tarjoavat toinen toistaan maukkaampia kala-annoksia muutamalla tuhannella jenillä. Aamiaisen jälkeen matkaa voi jatkaa keisarilliseen puutarhaan, jossa riittää nähtävää. Alueen läpi kulkee myös paikallisten suosiossa oleva lenkkeilyreitti.

Tokion keskustasta koilliseen löytyy maailmankuulu eläintarha ja valtava Ueno-puisto. Puistossa näkee esiintyviä taiteilijoita ja sieltä löytyy myös museo. Puiston läheltä alkavat useat vilkkaat kauppakadut, joiden tarjonta kattaa kaiken aina villahousuista elintarvikkeisiin. Parin minuutin metromatkan päästä Akiharabasta taas löytyy kattava valikoima elektroniikkaliikkeitä ja alan uusimpia villityksiä. Varaudu peliluolien sisältä kaikuvaan musiikkiin ja sisäänheittäjiin. Kuitenkin vain muutaman kilometrin päässä sijaitsee Asakusa, temppeleistään tunnettu kaupunginosa joka on täysi vastakohta Akihabaralle. Alueelta löytyy myös kuuluisan Asahi-olutpanimon pääkonttori.

Tokion kuuluisin maamerkki on Roppongin lähellä sijaitseva Tokyo Tower, jota paikalliset suosittelevat nähtävyyksien katseluun. Käytännössä mikä tahansa pilvenpiirtäjä tai korkea kohta käy tähän mainiosti ja on huomattavasti edullisempi vaihtoehto. Torni itsessään on komeaa katsottavaa iltavalaistuksessaan ja näkyy myös kauemmas. Budjettimatkailijoille ilmainen näköalapaikka on läntisen Shinjukun Tokion kunnanvirastossa, jonka 45. kerroksesta on näkymä Fuji-vuorelle saakka. Tokiossa kannattaa suunnata myös ydinkeskustan ulkopuolelle. Tokion itälaidalta löytyvien Hachiojin ja läntisen Takaon väliin mahtuu vaikka mitä nähtävää.

Timo

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Japanilainen juomakulttuuri

Japanilainen juomakulttuuri

Ikebana, japanilainen kukka-asettelutaide

Ikebana, japanilainen kukka-asettelutaide

Origami, japanilainen paperintaittamisen perinne

Japanin elektroniikkamarkkinat