Japani on yhdistelmä historiaa ja modernia teknologiaa

Nousevan auringon maaksikin kutsuttu Japanin saarivaltio sijaitsee Tyynellämerellä ja on yksi Aasian äärimmäisen suosituista matkakohteista. Japani onkin siitä helppo kohde, että se sopii mainiosti niin yksinään matkaileville kuin porukoillekin. Japani on matkailumaana erittäin turvallinen. Ihmeteltävää riittää loputtomasti ja estetiikkaa kaipaavat voivat lepuuttaa silmiään. Japanin kaupungit ovat suomalaisen silmin jättimäisiä ja kaikkialla näkyvät neonvalot nielaisevat matkailijan mukaansa kaupungin sykkeeseen. Hälinää ja ihmisiä riittää, mutta toisaalta japanilaisten kohteliaisuus ja käytöstavat näkyvät siinä, että kaikki toimii ilman kaaosta. Japanissa, samoin kuin Suomessakin, arvostetaan omaa tilaa ja luontoa. Liikkuminen on helppoa luotijunilla, paikallisjunilla ja metroilla. Paljon matkustavan kannattaa tutustua mahdollisuuteen hankkia etukäteen Suomesta junapassi, joka tulee pidemmän päälle halvemmaksi.

Japani on yksi nousevista teknologiavaltioista, mutta nojaa vahvasti myös perinteisiin. Matkalla näkee historiallisia temppeleitä, kimonoon verhoutuneita geishoja, futuristisia kaupunkeja ja pukuihin sonnustautuneita liikemiehiä. Suosituimmat matkakohteet ovat huippumoderni Tokio ja Kioto. Tokiossa viihdykkeet eivät lopu kesken ja Kiotosta taas löytyy kauneutta ja rauhaa, sekä useampikin maailmanperintökohde. Turisteja houkuttelevat myös iltaelämää ja kaupunkilomaa tarjoava Osaka, Nagoya ja Japanin vanha pääkaupunki Nara, josta löytyy useita temppeleitä ja muita kulttuurinähtävyyksiä. Matkailumaana Japani ei ole sieltä halvimmasta päästä, mutta budjettimatkaajallekin löytyy vaihtoehtoja ja esimerkiksi ulkona syöminen on pääosin kohtuuhintaista. Tokio on usein kärkisijoilla maailman kalliimpien kaupunkien joukossa, mutta heti suurten ostoskatujen ja -keskusten jäädessä taakse myös hinnat putoavat merkittävästi.

2

Ilmasto on Japanissa erittäin vaihteleva, neljän vuodenajan lisäksi alkukesään sijoittuva, noin kuukauden kestävä sadekausi tuo omat haasteensa. Lisäksi sääolot vaihtelevat merkittävästi maan sisällä. Heinä-elokuussa lämpötila nousee lähelle 30 astetta, talvella lämpötila laskee nollaan tai sen alle erityisesti maan länsi- ja pohjoisosissa, joissa voidaan saada myös runsaasti lunta. Japanin pohjoisosien hiihtokeskukseen voi suunnata talvella laskettelulomalle. Japani on myös siitä monipuolinen matkailukohde, että eri alueet poikkeavat toisistaan huomattavasti. Pohjoisessa voi hiihtää samaan aikaan kuin etelässä voi viettää rantalomaa. Kaikista suosituin aika Japanissa vierailemiseksi on maalis-huhtikuun vaihde, sillä tällöin kukkivat kirsikkapuut. Tällöin törmää väistämättä myös lukuisiin muihin turisteihin ja hotellit kannattaa varata reilusti etukäteen. Mutta Japani on kaunis muulloinkin. Esimerkiksi suomalaisittain ankea marraskuun aikana Japanissa voi nähdä kauniin ruskan ja lämpötila on paikoittain yli kahdenkymmenen asteen. Valoa riittää ja matkailijoita on liikkeellä huomattavasti vähemmän kuin keväällä. Kesällä Japanin ilmasto on erittäin kuuma ja kostea, ja sisätiloissa taas on kylmä tehokkaasta ilmastoinnista johtuen.

Japanilainen kohteliaisuus ei ole myytti, vaan todella näkyy aivan joka paikassa. Turistille tämä on mykistävä kokemus. Kohteliaisuuteen saa ensi kosketuksen jo lentokentällä, jossa saapuja ohjataan kumarrellen kohti uloskäyntiä ja lentokenttäjunia. Myös estetiikka tulee vastaan kaduilla, jossa parvekkeet on koristeltu koristekasvein ja tavarataloissa, joissa jokainen ostos pakataan kauniisti ja siihen laitetaan rusettipäälle. Ruoka-annokset ovat oikeita taideteoksia, joita on sääli syödä (vaikka maku yleensä on vielä ulkonäköä huikeampi!).

3

Majoitusvaihtoehtoja riittää kaikissa suurimmissa kaupungeissa. Japanilaista kohteliaisuutta ja vieraanvaraisuutta pääsee kokemaan ryokan-majataloissa, luksushotelleja riittää ja budjettimatkailija voi löytää rahoilleen vastinetta airbnb-asuntojen, hostellien tai kapselihotellien kautta. Japani on ruokaparatiisi ja ruoka on japanilaisille elämän tärkein asia. Televisio tulvii ruokaohjelmia ja ruoan laadulla ja tuoreudella kilpaillaan kaikkialla. Ruoan taidokkaan valmistamisen ja sen yhtä taidokkaan syömisen katsotaan määrittelevän sinua ihmisenä. Tokion ravintoloilla onkin tapana keskittyä yhteen tuotteeseen ja kehittää siitä kaikkein paras version. Kokeiltavaa riittää!

Timo

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Japanilainen juomakulttuuri

Japanilainen juomakulttuuri

Ikebana, japanilainen kukka-asettelutaide

Ikebana, japanilainen kukka-asettelutaide

Origami, japanilainen paperintaittamisen perinne

Japanin elektroniikkamarkkinat