Japanilainen juomakulttuuri

Japanilainen juomakulttuuri

Japanilainen juomakulttuuri on aihe, josta ei usein puhuta kovin paljon. Kaikki ovat toki kuulleet sakesta ja sen maistamiselta tuskin voi välttyä Japanissa käydessään. Mutta mitä kaikkea muuta mielenkiintoista japanilaiseen juomakulttuuriin kuuluu ja miten nykyaika on tuonut sen joukkoon myös paljon meillekin tuttuja juomia, näihin asioihin tutustumme hieman lähemmin tässä lyhyessä artikkelissa.

Aloitetaan ensin tutustumalla hieman sakeen ja sen alkuperään. Saken valmistus ja käyttö tunnetaan jo 300-luvulta lähtien. Se on riisistä käymisen avulla valmistettu alkoholijuoma. Saken alkoholiprosentti on yleensä noin 15–17 prosentin luokkaa. Sake on erittäin merkittävä osa japanilaista keittiötä ja sitä löytyy nykyään todella monia eri makuja. Toiset niistä nautitaan kylmänä ja toiset kuumana. Ainot ruoka, jonka kanssa sakea ei nautita, on riisi. Se on todella monipuolinen ja juostava ruokajuoma. Nykyään sitä voidaan jopa nähdä tarjoiltavan riisiä sisältävän sushin kanssa ja muutenkin sen merkitys on lisääntynyt japanilaisessa kulttuurissa. Alunperinhän se oli erityisesti erilaisten pyhäköiden ja temppeleiden juoma, joka nautittiin erityisissä tilaisuuksissa kuten puhdistusrituaaleissa.

Sen käyttö yleistyi kuitenkin pikkuhiljaa myös erilaisissa kansallisissa juhlissa ja nykyään ei ole lainkaan tavatonta juhlistaa sillä myös uuden auton käyttöönottoa. Sake kuuluu myös olennaisena osana häihin ja hautajaisiin. Sakepanimoita on aina ollut Japanissa, mutta niiden määrä on hieman laskenut viime vuosikymmenien aikana muiden alkoholijuomien suosion kasvaessa. Vaikka sakea pidetäänkin kaikkein tunnetuimpana ja suosituimpana juomana, on sen täytynyt väistyä oluen edeltä, jota kulutetaan ehdottomasti eniten Japanissa. Japanilaiset pitävät erityisesti vaaleista lagereista ja olut onkin suomalaiseen olueen verrattuna huomattavasti makeampaa ja raikkaampaa. Japanissa on monia eri olutpanimoja, tunnetuimpina niistä Asahi, Sapporo, Suntory ja Kirin.

Voidaan jopa puhua jokseenkin täysin omasta japanilaisesta olutkulttuurista, sillä monet pienpanimot ovat lisänneet suosiotaan viime vuosina. Olueen halutaan uusia makuja ja pienpanimot ovat tuoneet osaltaan hyvin erilaisia ja mielenkiintoisia oluita markkinoille. Olutta on kuitenkin olemassa monenlaisia eri makuja, ja toiset ovat niistä parempia kuin toiset. Oluen hinta vaihtelee paljon ja usein kalliimpi olut on myös maultaan huomattavasti parempaa. Mutta kannattaa varautua siihen, että hinta on tällöin todella kallis ja voi tuntua hieman hullulta maksaa yhdestä olutpullollisesta niinkin paljon. Paikalliset nauttivat olutta erityisesti niin kutsutuissa ”juo niin paljon kuin jaksat”-paikoissa. Niissä saa juoda yhdellä sisäänpääsymaksulla niin paljon kuin haluaa.

Viski on myös suosittu juoma, joka tarjoillaan usein sekoitettuna mehuun, veteen tai jopa teehen. Japanilainen viski on myös menestynyt maailmalla erilaisissa kilpailuissa. Viini on Japanissa erittäin kallista ja harvinaistakin, vaikka toki sitäkin on mahdollista saada.

Japanilainen juomakulttuuri

Japanilainen juomaetiketti

Japanissa juomaa nauttiessa on hyvä tietää muutama paikallinen tapa ja tottumus, jotta välttyy rikkomasta niin kutsuttua juomaetikettiä. Suomalaisista poiketen japanilaiset eivät koskaan nauti alkoholia ilman pientä purtavaa. Se voi olla jotain hyvin yksinkertaista, kunhan se on tarjolla syötäväksi juoman yhteydessä.

Ruoan ja juoman tarjoaminen koetaan suureksi kunnianosoitukseksi. Sitä varten ei olekaan kohteliasta kieltäytyä siitä, vaan ottaa juoma vastaan ja jättää se vaikka huomaamattomasti juomatta ennemmin kuin kieltäytyä siitä. Vierustoverit myös huolehtivat juoman kaatamisesta lasiin siinä tapauksessa, että se loppuu. Vieraan ei koskaan tulisi itse kaataa juomaa lasiinsa. Vaikka japanilaiset juovat todella nopeasti tissuttelun sijaan on heidän joukossaan kuitenkin monia, jotka eivät juo alkoholia lainkaan. Tämä johtuu täysin fysiologisista syistä, jolloin ihminen tulee yksinkertaisesti niin kipeäksi alkoholista, ettei sen juominen kannata.

Timo

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Ikebana, japanilainen kukka-asettelutaide

Ikebana, japanilainen kukka-asettelutaide

Origami, japanilainen paperintaittamisen perinne

Japanin elektroniikkamarkkinat

Perinteinen pukeutuminen Japanissa