Japanilainen tapakulttuuri saattaa ihmetyttää matkailijaa – mokilta välttyy, kun tutkii asiaa hieman etukäteen

Aasiassa eri kulttuureihin liittyy monesti piirteitä, jotka länsimaiselle matkailijalle tulevat yllätyksenä. Japanissa tapakulttuuri on vielä muihinkin Aasian maihin nähden omalla tasollaan ja maahan matkaavan kannattaa ottaa selvää ainakin muutamista perusasioista, jotta välttyy turhilta yllätyksiltä paikan päällä. Toisaalta Japanin kulttuurin ainutlaatuisuus on myös äärimmäisen mielenkiintoinen ja eksoottinen kokemus ja tekee matkasta mieleenpainuvan.

Muista sanoa kiitos ja anteeksi – yksi sana riittää

Japanilaiset ovat äärimmäisen kohteliaita ja tämä näkyy kaikessa päivittäisessä kanssakäymisessä. Suomalaista matkailijaa kaikki kumarteleminen ja kiitteleminen voi aluksi hämmentää, mutta toisaalta tämä ilmapiiri tekee matkailusta erittäin mukavaa ja vaivatonta. Matkailijan on kuitenkin hyvä muistaa myös omalta kohdaltaan käytöstavat. Sumimasen eli anteeksi on sana, jota Japanissa ei voi käyttää liikaa. Tämä sana kuuluu myös osaksi kiitoksia, joten toistelemalla tätä sanaa ja kumartelemalla pääsee jo pitkälle.

Numero neljä tuo huonoa onnea

Japanissa pyritään kaikin tavoin välttämään numeroa neljä. Japanin kielessä tätä numeroa tarkoittava sana on lähes saman kuuloinen kuin sana joka tarkoittaa kuolemaa. Nelosesta on tämän takia tullut maassa epäonnen numero, eikä sitä haluta käyttää missään jos se ei ole välttämätöntä. Tätä voisi verrata länsimaalaisittain numeroon 13. Samalla tavoin kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa ei ole 13. kerrosta, japanilaiset jättävät mielellään 4. kerroksen pois hissin ja kerrosten numeroista. Nelosen huono maine kannattaa pitää mielessä myös silloin, jos antaa paikalliselle lahjaksi jotain, mitä mitataan kappaleissa. Esimerkiksi neljän kukan vieminen tuliaiseksi on paheksuttavaa.

Numero neljä tuo huonoa onnea

 

Tuliaiset ovat lähes pakollisia

Toisaalta maassa on tapana tuoda isännille aina jotakin lahjaksi. Jos siis olet niin onnekas, että olet saanut kutsun japanilaiseen kotiin, muista käydä ennen vierailua lahjaostoksilla. Myös paketoinnilla on väliä, sillä lahja tuntuu sitä arvokkaammalta, mitä näyttävämmin se on paketoitu. Japanissa lahjasta ei voi koskaan kieltäytyä, mutta kuuluu hyviin tapoihin hieman kursailla ennen lahjan hyväksymistä. Muista tietenkin myös kiitellä vuolaasti, mikäli itse saat japanilaiselta lahjan.

Nuhahommat ovat yksityisasia

Niistämistä pidetään Japanissa asiana, joka tulisi hoitaa aivan yksityisesti. Toimenpide koetaan inhottavana ja epäsiistinä, suorastaan törkeänä käytöksenä julkisella paikalla. Hoida siis niistäminen mieluiten wc:ssä tai oman hotellihuoneen rauhassa.

Unohda tipit

Japanissa ei ole tapana jättää ravintolassa juomarahaa ja mikäli turisti näin tekee, hämmentynyt tarjoilija saattaa juosta perään palauttamaan unohtuneet rahat. Pahimmillaan tipin antamista pidetään huonona ja ylimielisenä käytöksenä, mutta paikalliset ovat toki tottuneet ymmärtämään myös turistien outoja tapoja, eivätkä yleensä varsinaisesti loukkaannu tästä toiminnasta.

Unohda tipit

Kaada juomaa ystävälle, älä itselle

Ravintolassa tai illallisella jonkun kotona ei ole koskaan hyväksyttävää kaataa itselleen lisää juotavaa. Tällaiseen toimintaan sortuvat vain huonokäytöksiset ihmiset. Voit toki itse tarjoilla muille juotavaa ja se onkin suotavaa, jos huomaat jonkun seurueeseen kuuluvan lasin tyhjenevän.

Eväiden mutustelu ei kuulu japanilaiseen kulttuuriin

Japanissa ei ole tapana syödä kävellessä, vaikka länsimaissa tapaa pidetäänkin täysin normaalina. Eväitä ei ole tapana nauttia myöskään kulkuneuvoissa tai muualla julkisilla paikoilla. Nukkumisen suhteen japanilaiset ovat paljon suvaitsevaisempia. Junassa ei ole suotavaa syödä eväitä, mutta nukkumista ei ihmetellä lainkaan. Maassa tehdään todella paljon töitä ja päivät venyvät pitkiksi, joten junamatkalla monen matkustajan pää painuu. Vaikka vierustoveri nukahtaisi olkapäätäsi vasten, tästä ei ole yleensä tapana huomauttaa.

Kengät pois!

Kengät on Japanissa tapana riisua aina sisällä ja sen sijaan vaihdetaan jalkaan sisätossut. Tämä koskee myös osaa ravintoloita, taidemuseoita ja kaikkia temppeleitä.

Timo

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Japanilainen juomakulttuuri

Japanilainen juomakulttuuri

Ikebana, japanilainen kukka-asettelutaide

Ikebana, japanilainen kukka-asettelutaide

Origami, japanilainen paperintaittamisen perinne

Japanin elektroniikkamarkkinat