Japanin parhaat matkakohteet

Japani on lumoava ja niin monella eri tavalla. Ehkä kaikista kiehtovinta maassa on kuitenkin näiden kaikkien yhdistelmä. Miksi et siis kokisi lomallasi äärimmäisen modernin ja samaan aikaan erittäin historiallisen Japanin kaikkia ihania puolia? Japanin identiteetti on säilynyt vahvana maailman muuttuessa ja maa imaisee matkailijan mukaansa seikkailuun, tutustumaan kiehtovaan Japaniin pintaa syvemmältä.

Useimmiten matka Japaniin alkaa hengästyttävästä, neonvaloihin verhoutuneesta 38 miljoonan asukkaan Tokiosta. Tokioon mennään harvemmin katsomaan yhtä nähtävyyttä tai ihastelemaan kaupungin kauneutta. Tokion viehätys piilee siinä, millainen syke kaupungilla on ja kuinka se elää vuorokauden ympäri. Pelkästään Tokion eri kaupunginosissa riittää tutkittavaa ja ne ovat toisistaan paljonkin poikkeavia maailmoja. Tokiossa kannattaa lyhyellä reissulla keskittyä kuitenkin hauskanpitoon ja tutustua perinteisiin ja kulttuuriin muualla Japanissa.

Kun Tokiossa on pidetty tarpeeksi hauskaa on aika tutustua tarkemmin japanilaiseen estetiikkaan ja shintolaiseen uskontoon, johon kuuluu erottamattomana osana harmonian ja kauneuden arvostaminen. Täydellisen symmetrinen, lumihuippuinen tulivuori Fuji edustaa tätä täydellisesti. Fuji on 3776 metriä korkea ja Japanin pyhin vuori. Japanilaisen perinteen mukaan jokaisen japanilaisen pitäisi ainakin kerran elämässään nousta Fujin huipulle ja nähdä sieltä auringonnousu. Fujin juurella taas on Hakonen lomailualue, jossa matkailija pääsee rentoutumaan kuumissa lähteissä. Fuji-vuoren lähellä sijaitsee myös maailman vanhin toiminnassa oleva hotelli. Nishiyama Onsen Keiunkan on majoittanut vieraita jo yli 1300 vuotta ja hotelli on pysynyt koko ajan saman omistajasuvun hallussa. Tarina kertoo, että täällä ovat yöpyneet myös samurait. Paikka on paras esimerkki Japanin ainutlaatuisesta ryokan-kulttuurista ja vaikka ryokanissa majoittuminen ei ole halpaa huvia, kuuluu se erottamattomana osana Japanin kokemiseen. Majoitu siis edes yksi yö japanilaisessa majatalossa ja koe japanilainen kohteliaisuus parhaimmillaan.

Kioto on taas esimerkki siitä, kuinka huikeita perinteitä voi ultramodernista maasta löytyä. Kioto on aiemmin ollut Japanin pääkaupunki ja sieltä löytyy edelleen 1700 buddhalaista temppeliä ja kuuluisia geishakortteleita. Kiotossa voi vierailla myös yhdessä Japanin kuuluisimmista zenbuddhalaisista kivipuutarhoista. Ryōan-ji-temppelin yli 500 vuotta vanhassa olevista 15 kivestä voi nähdä kerrallaan ainoastaan 14, vaikka katsoisi mistä suunnasta tahansa. Legendan mukaan ainoastaan valaistunut ihminen voi nähdä kaikki 15.

Nara on yksi Japanin entisistä pääkaupungeista ja täynnä buddhalaisia temppeleitä jotka ovat myös Unescon maailmanperintökohteita. Lisäksi Narassa voi ihastella vapaana kulkevia peuroja. Peurat ovat osa buddhalaista mytologiaa, jonka mukaan peurat olivat ensimmäisiä jotka pysähtyivät kuuntelemaan Buddhan opetuksia. Kiinnostava vierailukohde on myös vaikuttava Hiroshima, joka on surullisen kuuluisa siitä, että se oli historian ensimmäisen ydinpommin kohde. Kun pommi pudotettiin Hiroshimaan 6.8.1945 kello 8:15, maailma muuttui pysyvästi. Ydinpommi surmasi arviolta 100 000 ihmistä ja tuhosi kaupungin. Kaupungista löytyy edelleen rauhan muistomerkki.

Erikoisia nähtävyyksiä Japanissa ovat mm. munkit, jotka ovat muumioineet itsensä ja istuvat edelleen lootusasennossa Ryusui-ji Dainichiboun temppelissä Tsuruokan kaupungissa.

Japanissa kuumia lähteitä pääsee kokeilemaan myös Bepussa ja sen tietävät myös apinat. Apinat käyvät nimittäin lämmittelemässä Bepun kuumissa lähteissä talvipakkasten aikaan ja istuvat kaulaa myöden vedessä lumihiutaleiden leijaillessa niiden päähän. Japanin ja Taiwanin välissä sijaitseva Okinawan saari on kuuluisa siitä, että siellä on yksi maailman suurimmista akvaarioista. 35 metriä pitkässä akvaariossa näkee myös valashain, jota yritetään saada lisääntymään. Luonnossa valashain poikasia on nähty vain muutamia kertoja. Japanin ja Taiwanin välissä, Yonagunin saaren vesissä voi puolestaan nähdä vedenalaisia ihmeitä. Siellä sijaitsee temppeliltä näyttävä kivirakennelma, jonka alkuperää ei ole saatu selville.

Timo

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Japanilainen juomakulttuuri

Japanilainen juomakulttuuri

Ikebana, japanilainen kukka-asettelutaide

Ikebana, japanilainen kukka-asettelutaide

Origami, japanilainen paperintaittamisen perinne

Japanin elektroniikkamarkkinat