Japanin yöelämä tarjoaa jokaiselle jotakin

Japani elää öisin ja on silloin parhaimmillaan. Pimeässä loistavat valot luovat taianomaisen tunnelman ja tarjolla on kaikkea korkeakulttuurista katuruokaan. Sama koskee kaikkia Japanin suuria kaupunkeja, alkaen Tokion tanssilattioista Fukuokan yöelämään. Alla muutamia vinkkejä iltakohteiksi Japanissa.

Izakayat ovat japanilaistyylisiä pubeja ja Japanin yöelämän ehdottomia voittajia. Illat alkavat usein juuri izakayasta ja jatkuvat toisiin ja kolmansiin juhliin. Izakayat eroavat toisistaan huomattavasti hintojen, ilmapiirin ja ruoan laadun suhteen. Arviolta yksi viidestä japanilaisesta ravintolasta voidaan luokitella izakayaksi. Jotkut pubeista ovat suosittuja edullisten juomiensa ja öljyisten suupalojensa takia. Toiset taas tarjoavat laadukkaampaa ruokailua, hyvällä maulla toteutettua sisustusta ja yksityisiä oleskelutiloja. Izakayat ovat suosittuja paikkoja myös työporukoiden, ystävien ja erilaisten harrastusporukoiden kokoontumiseen. Niissä käydään myös paljon treffeillä, juhlitaan syntymäpäiviä tai eläkkeelle jäämistä. Izakayassa pääset siis näkemään tavallisten japanilaisten juhlimista ja hauskanpitoa. Izakayassa tarjolla olevat ruoat ovat yleisesti oluen yhteyteen sopivia suupaloja, kuten edamamea, sushia, sashimia, yakitoria tai erilaisia uppopaistettuja ruokia. Ruoat yleensä jaetaan porukan kesken. Ruokiin ei yleensä kuulu riisiä tai nuudelia, sillä yleiset japanilaiset juomat olut ja sake sisältävät jo itsessään paljon hiilihydraattia. Riisiä tai nuudeleita saatetaan kuitenkin tilata illan viimeiseksi ruoaksi, jotta kenenkään ei tarvitse lähteä kotiin nälkäisenä. Izakayat tunnistaa usein punaisista paperilyhdyistä, joita on ripustettu pubin eteen.

Japanissa karaoke on, jos mahdollista, vieläkin suositumpaa kuin Suomessa. Tämä on siis ehdoton osa illanviettoa. Karaokea varten tarjolla on yksityisiä bilehuoneita. Nämä ovat tavallaan kotibileiden korvikkeita, sillä japanilaiset harvoin kutsuvat ystäviä juhlimaan kotiinsa. Suuremmissa kaupunginosissa kuten Tokion Shinjukussa tai Osakan Dotonborissa on kymmeniä suuria karaokepaikkoja, joissa jokaisessa on satoja huoneita. Karaokepaikkoja löytyy myös lähiöistä ja maaseudulta. Karaoke voi kuitenkin olla kallista, joten kannattaa hieman kierrellä ja tutkia vaihtoehtoja. Yökerhoja löytyy helposti kaikista Japanin suurista kaupungeista. Tokiossa on yleensä muutama tapahtuma, jotka keräävät kävijöitä arki-iltoina. Viikonloppuisin taas useammat klubit täyttyvät. Klubeille suunnataan yleensä vasta puolenyön aikoihin, mutta juhlimista jatketaankin sitten ainakin kello viiteen aamulla, jolloin aamujunat alkavat jälleen kulkea.

Suuremmissa kaupungeissa kannattaa tutustua myös musiikkitarjontaan. Esimerkiksi Tokiossa on useita, mielenkiintoisia ja eläviä konserttitaloja. Näihin tullaan usein kuitenkin nimenomaan kuuntelemaan musiikkia, joten bändienkään keikat eivät välttämättä ole samanlaista juhlintaa kuin esimerkiksi klubeilla nähdään. Konsertit alkavat yleensä melko aikaisin, joten niiden jälkeen ehtii hyvin suunnata jatkamaan iltaa seuraavaan paikkaan. Izakayaojen lisäksi Japanissa on runsaasti erilaisia baareja. Usein näillä on vielä jokin oma teemansa omistajan kiinnostuksenkohteiden tai harrastusten mukaan. Tarjolla on esimerkiksi baareja, jotka ovat keskittyneet tietynlaiseen musiikki- tai elokuvatyyliin. Baarit ovat usein pieniä ja parhaimmillaan niissä saattaa olla vain muutama istumapaikka. Ne ovatkin loistavia paikkoja sosialisointiin, sillä ihmiset ovat avoimia juttelemaan ventovieraidenkin kanssa ja monesti koko baari ottaa osaa samaan keskusteluun.

Japanissa on myös runsaasti erilaisia festivaaleja, joten kannattaa tarkistaa mitä kaikkea on tarjolla vierailusi aikana. Erityisen suosittuja ovat ilotulitejuhlat eli hanabit. Näitä on järjestetty 1700-luvulta lähtien ja jokaisena kesäkuukautena järjestetään satoja ilotulitusjuhlia. Tokiossa niitä järjestetään kesäaikana viikottain ja Tokion hanabit houkuttelevat toisinaan yli miljoona katsojaa. Ihmiset tuovat mukanaa piknik-viltin tai maton, makailevat katsomassa tähtiä ja ilotulituksia ja juhlivat kesäyössä. Tunnelmallinen ja ehdottomasti kokemisen arvoinen tapahtuma siis. Toinen tunnelmallinen vaihtoehto on lähteä katselemaan kuuta perinteisellä japanilaisella jokilaivalla, yakatabunella. Tarjolla on yleensä illallisristeilyjä, joiden jälkeen iltaa voi jälleen jatkaa kaupungin sykkeessä.

Timo

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Japanilainen juomakulttuuri

Japanilainen juomakulttuuri

Ikebana, japanilainen kukka-asettelutaide

Ikebana, japanilainen kukka-asettelutaide

Origami, japanilainen paperintaittamisen perinne

Japanin elektroniikkamarkkinat