Japanissa noudatetaan monissa tilanteissa tarkkoja sääntöjä

Japanissa ja erityisesti Tokiossa on valtavasti asukkaita, mutta silti asiat tuntuvat sujuvan varsin mutkattomasti. Tämä johtuu suurelta osin selkeistä säännöistä, joita kaikki yhteistuumin noudattavat. Matkailijakin saattaa kohdata tilanteita, joissa on hyvä tietää etukäteen miten toimia. Jos on epävarma, kannattaa seurata sivusilmällä paikallisten toimintatapoja ja tehdä perässä. Turisteilta ei odoteta kaikkien sääntöjen tuntemista, mutta edes yritystä noudattaa niitä arvostetaan kovasti.

Aluksi voi tuntua siltä, kuin kaikki tehtäisiin väärinpäin. Bussissa maksu hoidetaan vasta poistuessa, vesihanasta tulee vettä painamalla ja se suljetaan vetämällä, sarjakuvat alkavat takakannesta ja etenevät etukanteen ja liukuportaissa kuuluu seistä vasemmalla. Japanilaiseen elämänmenoon tottuu kuitenkin nopeasti.

Varaudu ruokailemaan pelkillä syömäpuikoilla

Japanissa ravintolavierailuun kannattaa valmistautua sen verran, että opettelee jo etukäteen syömäpuikkojen käyttöä. Ravintoloissa tuodaan varsin harvoin mitään muita ruokailuvälineitä. Länsimaisten matkailijoiden hitautta ja kömpelyyttä puikkojen kanssa ymmärretään sen sijaan hyvin. Syömäpuikot ovat henkilökohtaiseen käyttöön, eikä niillä saa koskaan tarjota ruokaa toiselle. Myös syömäpuikoilla osoittaminen koetaan epäkohteliaaksi. Puikkoja ei saa asettaa seisomaan pystyyn riisikuppiin, sillä tällainen tapa on hyväksytty vain buddhalaisissa hautajaisissa.

Varaudu ruokailemaan pelkillä syömäpuikoilla

Kaiken kohteliasuuden vastapainona ravintoruokailuun voi liittyä länsimaalaisen näkökulmasta yllättävää äänekkyyttä. Ruokaa voi maiskuttaa melko vapaasti muutenkin, mutta erityisesti nuudelit suorastaan kuuluu ryystää kupista äänekkäästi. Muutenkin kastikkeiden tai keittojen ryystäminen kiposta on yleensä täysin normaalia.

Kylpeminen on Japanissa rentouttava ja yllättävän vapaa hetki

Japanin matkan aikana kannattaa ehdottomasti vierailla paikallisessa kylpylässä eli onsenissa. Kylpylöiden vesi johdetaan suoraan maanalaisista kuumista lähteistä ja se tuntuu aluksi kuumalta, sillä vesi voi olla lämpötilaltaan jopa 50 astetta. Vettä ei kuitenkaan kuulu viilentää ja toisaalta lämmin vesi on loppujen lopuksi todella rentouttava kokemus. Tämän tietävät myös superkiireiset japanilaiset, joille onsenit tarjoavat paljon kaivatun hengähdyshetken arjen vaatimusten keskellä. Onseneita löytyy ympäri Japania. Paikalliset vierailevat niissä usein työkaverien kanssa ja tämä onkin lähes ainoa ympäristö, jossa sosiaalinen hierarkia ei ole määrittävässä roolissa. Vähän niin kuin Suomessa saunassa, sillä onseneissakin kylvetään alasti.

Kylpyveteen tosin hivuttaudutaan siten, että pyyhettä pidetään päällä mahdollisimman pitkään ja vasta kun ollaan turvallisesti veden alla, laitetaan pyyhe sivuun. Japanissa on myös toisenlaisia lämminvesikylpylöitä, sentoja, mutta näissä kylpylöissä käytetään tavallista lämmitettyä vettä, joka ei tule kuumasta lähteestä.

Kylpeminen on Japanissa rentouttava ja yllättävän vapaa hetki

Ennen kylpemistä japanilaiset peseytyvät huolellisesti, sillä saman kylpyveden jakaa moni ihminen. Myös saippua on huuhdeltava täysin pois ennen kylpyyn astumista. Tämä yhteisen kylvyn periaate on Japanissa käytössä myös yksityiskodeissa, eli vierailullakaan ei kylpyä tule tyhjentää vielä oman vuoron jälkeen.

Kohteliaisuus on arvossaan myös kotivierailuilla

Japanilaiset ovat ystävällisiä, mutta melko pidättyväisiä uusia tuttavuuksia kohtaan. Jos kuitenkin ystävystyt japanilaisen kanssa niin hyvin, että saat kutsun hänen kotiinsa, on tämä suuri kunnia. Tällöin tärkeässä roolissa ovat jo aiemmin mainitut tuliaiset. Muista myös muutama perusasia japanilaisista kodeista. Kengät jätetään ulkopuolelle ja kyläilijälle tarjotaan usein sen sijaan sisätossut. Sadeilmalla sateenvarjo jätetään eteiseen, sille varattuun paikkaan. Tämä pätee kotien lisäksi myös kaupoissa ja kahviloissa.


Kohteliaisuus on arvossaan myös kotivierailuilla

Keskustelun aikana on syytä pitäytyä yleisesti hyväksytyissä mielipiteissä ja jättää vahvempien kantojen ilmaiseminen siihen, että olette jo todella läheisiä ystäviä. Näin japanilaisetkin tekevät. Sinulle varmasti tarjotaan ruokaa, mutta muista kuitenkin toivottaa ennen ruokailua kaikille hyvää ruokahalua eli itadakimasu. Tämä sanotaan kaikille seurueen jäsenille. Kun laseja kilistetään, toivotetaan samalla kampai. Kilistäessä on tärkeää kuitenkin pitää lasia alempana kuin isännän lasi.

 

Timo

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Japanilainen juomakulttuuri

Japanilainen juomakulttuuri

Ikebana, japanilainen kukka-asettelutaide

Ikebana, japanilainen kukka-asettelutaide

Origami, japanilainen paperintaittamisen perinne

Japanin elektroniikkamarkkinat