Japanissa riittää majoitusvaihtoehtoja

Japanissa matkaileminen vaatii jonkin verran suunnittelua mikäli budjetin haluaa pitää kohtuullisena, mutta majoitusvaihtoehtoja löytyy kyllä kaikille. Ja mikäpä estää kokeilemasta loman aikana useampaa eri vaihtoehtoa, eri majoitusvaihtoehdot kun eroavat toisistaan suuresti muutenkin kuin hinnan perusteella ja voivat olla turistille todellisia elämyksiä. Kaikissa suurissa kaupungeissa Japanissa riittää hotelleja jotka ovat erittäin hyvätasoisia, tarjoavat iloa silmille japanilaisen estetiikan muodossa ja tasaista laatua. Ainakin Tokion hotelleissa on yleensä tilaa, mutta keväällä kirsikankukkien aikaa varaukset kannattaa tehdä reilusti etukäteen sillä maa on täynnä turisteja jotka matkustavat kaukaakin ihmettelemään kirsikankukkien kauneutta. Todellista elämystä tai laatu etsivien kannattaa suunnata pilvenpiirtäjähotelleihin Shinjukun pilvenpiirtäjäalueelle, josta löytyy toinen toistaan upeampia luksushotelleja. Hotelleista kaikista hienoin, ja hinnakkain, on Park Hyatt Tokyo joka tuli kuuluisaksi elokuvasta Lost in Translation. Hotellissa yöpyminen maksaa useamman sata euroa yöltä. Hotellista löytyy uima-allas ja 52. kerroksessa sijaitsee baariravintola New York Grill, jonne pääsee muuallakin majoittuvat ilmaiseksi klo 20 asti.

Astetta syvemmälle japanilaiseen kulttuuriin pääsee kurkistamaan ryokan-majataloissa, joissa turistiin tekee ensimmäisenä vaikutuksen japanilainen kohteliaisuus. Kohteliaisuus on nähtävissä Japanissa matkaillessa jo lentokentältä lähtien, mutta ryokanissa se todella korostuu ja majoittuessa seurataan japanilaisia tapoja. Majatalon ovella riisutaan kengät ja niiden tilalle tarjotaan sisätossut. Ryokanissa nukutaan futoneilla lattialla bambumattojen päällä ja päiväsaikaan futonit rullataan pois tieltä ja illalla joko majoittuja itse tai majatalon emäntä rullaa sen takaisin nukkumavalmiiksi. Pöytä on matala ja sen ääressä istutaan lattiatyynyjen päällä. Mikäli majatalossa haluaa nauttia illallista, se tarjotaan yleensä suoraan huoneeseen. Ryokanit ovat yleisempiä maaseudulla ja kylpyläkaupungeissa.

2

Alun perin kiireisille japanilaisille liikemiehille kehitetyt kapselihotellit ovatr jokaisen elämysmatkailijan listalla Japanissa ja lisäksi se on edullinen tapa viettää yö. Osa kapselihotelleista on suunnattu ainoastaan miehille, mutta myös naisille on vaihtoehtoja. Kapselihotellien yhteydessä on yleensä aina miellyttävä kylpyläosasto. Itse nukkumatila on pieni, eikä ilmastointi ole aina kovinkaan toimiva. Kapselissa on saatavilla pyyhe, yöasu, hammasharja ja shampoo eli matkailijan ei tarvitse juurikaan valmistautua yöpymiseen. Kengät jätetään kapselihotellissa aulaan. Kapselihotellissa yöpyminen vaatii hieman paremmat unenlahjat kuin hotelli- tai majataloyöpyminen.

Toinen hyvin japanilainen tapa yöpyä ovat ns. love hotellit, jotka ovat kaikille avoimia romanttiseksi sisustettuja yöpymispaikkoja. Rakkaushotellit ovat Japanissa instituutio ja erityisesti nuorten suosiossa. Perhekeskeisessä Japanissa nuoret asuvat pitkään kotona ja nuoret parit joutuvatkin suuntamaan muualle seurustelemaan. Hotellissa voi nukkua tuntitaksalla tai viipyä koko yön. Ne ovat nimestään huolimatta yleensä varsin siistejä eikä hotellissa yleensä törmää muihin ihmisiin. Yöpyminen maksetaan joko automaatissa tai respassa. Huoneita on eri teemoilla sisustettuina ja niistä on yleensä kuvat automaatin valikossa. Hinnat vaihtelevat paljon, mutta yleensä yöpymisen hinta lähtee 50 eurosta. Tällöin chec-in alkaa yleensä aikaisintaan klo 20 ja yleisemmin klo 22. Viikonloppuisin hinnat ovat korkeampia. Tuntihinnalla hotelliin pääsee yleensä noin 12 eurolla. Rakkaushotelleja löytyy esimerkiksi Shibuyassa, Shinjukussa ja Ikebukurossa. Rakkaushotellit voivat olla hauska, edullinen ja hituisen nolo tapa majoittua Tokiossa. Koko viikkoa sellaisessa tuskin jaksaa majoittua, mutta omanlaisenaan elämyksen kokemisen arvoinen.

3

Edullisin yöpymismuoto Japanissa ovat hostellit. Yhteishuoneessa pääsee majoittumaan kerrossängyssä noin 20 euron hintaan. Hostelleissa on helppo tutustua muihin matkailijoihn ja ne tarjoavat usein myös retkiä, teema-iltoja ja kaupunkikierroksia. Hostelleissa on usein mahdollisuus valmistaa itse ruokaa ja ne ovat yleensä hyvin siistejä ja turvallisia. Matkailijalta odotetaan hostellissakin kohteliasta käytöstä ja hiljaisuussääntöjen noudattamista.

Timo

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Japanilainen juomakulttuuri

Japanilainen juomakulttuuri

Ikebana, japanilainen kukka-asettelutaide

Ikebana, japanilainen kukka-asettelutaide

Origami, japanilainen paperintaittamisen perinne

Japanin elektroniikkamarkkinat