Origami, japanilainen paperintaittamisen perinne

Suomessa olemme taitelleet sukupolvesta toiseen paperilennokkeja, mutta Japanissa paperintaittelu on taiteenlaji. Erivärisistä ja valkoisista papereista taitellaan esineitä, joita voi antaa lahjaksi tai niitä voi käyttää koristeena kotona tai toimistolla. Paperista voi taitella lähes mitä vain, mihin mielikuvitus riittää.

Paperia on taiteltu jo hyvin pitkään ja Kiinassa keksittiin paperi nopeasti ajanlaskun jälkeen, noin vuonna 100. Silloin paperia ei kuitenkaan vielä taiteltu, sillä se murtui, jos niin teki. Oletko huomannut, että vanhaa paperia on rullattu, eikä taiteltu? Ensimmäinen origamiohjeita sisältänyt kirja on vuodelta 1797, vaikka sanaa origami ei ollutkaan silloin vielä keksitty. Se tuli kehiin vasta myöhemmin.

Origami maailmalla

Origami sai oman, kansainvälisen nimensä 1960-luvulla. Sen keksivät japanilainen Akira Yoshizawa ja Yhdysvalloista kotoisin oleva Samuel Randlett. Sen jälkeen origamista nousi ympäri maailmaa suosittu harrastus, jonka suosio ei ole laantunut vieläkään. Origameista tehtiin erilaisia malleja ja ohjeita, joiden mukaan jokainen kiinnostunut pystyi tekemään kotonakin näitä hienoja taitoksia.

Origamissa hienoa on se, kuinka se on kehittynyt yhden maan tavasta koko maailman harrastukseksi. Sanotaankin, että vaikka nykyinen paperintaittelu ei olekaan sitä samaa, mitä se ennen Japanissa oli, on origami silti hieno ja arvostettu taiteenlaji. Kuuluisimpia suunnittelijoita tunnetaan jopa nimeltä. Maailmalla origami onkin saanut uusia muotoja ja kehityksiä. On olemassa jopa erilaisia origamityylejä. Lisäksi origameja voi tehdä erilaisista papereista – jopa märästä paperista. Kaupoissa myydään myös erillisiä taitteluun suunniteltuja papereita ja ne voi tunnistaa painostaan, sekä muodostaan, sillä ne ovat neliöitä.

Origamia

Origamia voi kuitenkin tehdä monista erilaisista papereista, oli kyseessä sitten ohutta tai paksua paperia. Ohut paperi toimii tiettyihin taitteluihin paremmin, mutta esimerkiksi aloittelevalle origamiharrastajalle paksumpi paperi on helpompi aloituspaikka. Origami on siitä helppo harrastus, että siinä ei ole sen kummempia sääntöjä.

Origamissa nimittäin ei ole muuta sääntöä kuin se, että paperin tulisi olla neliönmuotoinen ja siinä ei saa käyttää kiinnitysvälineitä, kuten liimaa tai teippiä. Jotkut ovat sitä mieltä, että taittelussa saisi käyttää vain yhtä paperia, kun taas toisten mielestä montaa paperia voi käyttää, jos esine pysyy kasassa ilman muita apuvälineitä. Origamien tekeminen sopii kaikenikäisille. Lapsille on suunnattu erillisiä hauskoja, melko helppoja esineitä, kuten toukka ja aikuiset voivat taas valita lukuisten ohjeiden joukosta itselleen sopivan. Origamissa on hauskaa nähdä, kuinka tavallisesta paperista voi tulla niin kaunis koriste-esine. Voit tehdä myös saman esineen useaan kertaan ja joka kerta eri paperista.

Vaikka origamin voi aloittaa kuka tahansa, siinä voi kehittyä eteenpäin. Se saattaa alkuun tuntua jopa hieman haastavalta, vaikka ei niin voisi heti kuvitella, mutta tekemällä oppii koko ajan lisää. Siinä näkee oman kehityksensä hyvinkin nopeasti, kun esimerkiksi tekee vaikkapa parin kuukauden välein saman esineen. Silloin oman kehityksen näkee varmasti. Origameja voi harrastaa esimerkiksi juhlissa, kuten syntymäpäivillä tai vaikkapa iltapäiväteen merkeissä. Se on rentouttavaa yksin, mutta hauskaa puuhaa ystävien kanssa. Origami onkin oiva harrastus, johon ei tarvita isoja sijoituksia ja siitä saa sosiaalisenkin harrastuksen halutessaan. Suomessakin on erilaisia yhteisöjä ja kerhoja, joissa origamin ystävät voivat löytää toisensa.

Netistä löytyy erilaisia foorumeita, joissa voi kysyä vinkkejä ja ideoita. Paperikaupoista saa varmasti myös apua, ainakin alkuun, jos ei ole varma, mikä origamipaperi olisikaan hyvä vaihtoehto ja millaisista esineistä kannattaisi aloittaa. Origamissa tärkeintä on kuitenkin tehdä, pitää hauskaa ja kokeilla aina joka kerta jotain uutta!

Timo

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Japanilainen juomakulttuuri

Japanilainen juomakulttuuri

Ikebana, japanilainen kukka-asettelutaide

Ikebana, japanilainen kukka-asettelutaide

Japanin elektroniikkamarkkinat

Perinteinen pukeutuminen Japanissa