Perinteinen pukeutuminen Japanissa

Japani on monelle erittäin kiehtova maa sen erikoisen kulttuurin takia. Japanin kulttuuri on aivan omanlaisensa ja poikkeaa huomattavasti maailman muista kulttuureista. Tämä tekeekin Japanin yhdeksi maailman mielenkiintoisimmista maista. Japanilla on suuri ja monipuolinen historia, joka edelleenkin näkyy nykyisessä katukuvassa. Japanilaiset pitävät vanhoja tapoja erittäin tärkeinä, jonka takia maassa on edelleenkin käytössä ikivanhoja käyttäytymistapoja, joita ei ole unohdettu nykyajan modernisoitumisen myötä. Tämän takia Japani onkin yksi loistavista vierailukohteista, jossa pääsee tutustumaan ja näkemään monenlaista elämää. Tokio on Japanin monikulttuurisuuden ja Metropolitan keskus, jossa osittain jopa saattaa näkyä länsimaalaistuminen ja suuren kaupungin elämä. Maaseudulle mentäessä taas pääsee kokemaan perinteisen japanilaisen vanhan kulttuurin.Japanin kulttuuriin on vaikuttanut juuri sopivasti korealainen ja kiinalainen kulttuuri, joiden sekoituksesta on syntynyt aito japanilainen yhdistelmä. Nykypäivän Japanin kulttuuri on kuitenkin saanut myös hieman vivahteita länsimaista, jotka näkyvät nimenomaan isommissa kaupungeissa. Japani on sijaintinsa ansiosta saanut erityisaseman kulttuurin pitämisessään. Tähän on vaikuttanut merellinen sijainti ja erinomainen ilmasto. Näiden avulla Japani on onnistunut kasvattamaan erittäin suuren väestön ja saanut ottaa ulkopuoliset vaikutteet kulttuuriinsa aivan omassa rauhassa. Japani on kuitenkin hyvin vuoristoinen maa, joka taas on sallinut erilaiset kulttuurierot maan sisällä. Maassa hallitsee kaksi pääkulttuuria, jotka ovat Ainujan kulttuuri maan pohjoisessa ja Ryukyu-saarikulttuuri etelässä. Vaikka, kulttuurit saattavatkin poiketa hieman toisistaan yhdistää niitä silti japanilaisen kulttuurin peruspiirteet.

Kimono

Kimono on yksi Japanin perinteisimmistä miesten ja naisten asuista. Se on kaapumainen, t-mallinen ja suoralinjainen pitkä kaapu, joka puetaan perinteisessä Japanissa niin miesten, naisten kuin lastenkin päälle. Kimono kierretään vartalon ympäri ja suljetaan vyötärölle sidottavalla vyöllä. Kimono on syntynyt jo 1800-luvun loppupuolella. Tällöin japanilaiset halusivat erotella omat vaatteensa länsimaista, säilyttäen oman kulttuurinsa erilaisuuden. Aikoinaan kimono oli asu, jota pidettiin aina tilanteessa, kuin tilanteessa. Ainoastaan kankaan laatu ja materiaali erottelivat eri kimonot eri tilaisuuksista. Arkena käytettiin hieman halvempia ja puuvillaisia kimonoita, kun taas juhliin saatettiin laittaa silkkinen kimono. Naisten ja miesten kimono kuitenkin eroaa hieman toisistaan. Naisilla kimonossa oli aukko keskellä, kun taas miehet pukivat yhtenäisen pitkän kankaan, joka sidottiin ympärille.

Kimono

Suurimmassa osassa kimonoissa on myös erityinen kuvitus, joka saattaa vaihdella laidasta laitaan. Yleisin kuvitus liittyy kuitenkin kasveihin ja kukkiin. Kasveina usein toimivat japaninsinisade, keisarinelämänlanka, krysanteemi ja mänty. Toisin taas kimossa saattaa näkyä vanhojen tarinoiden aarteita, lohikäärmeitä ja erilaisia kirjoituksia ja sanontoja. Japani on myös erittäin vuodenaikapainotteinen maa, joten useat kuviot liittyvät aina tiettyyn vuodenaikaan, kuten syksyyn ja kesään. Tällöin kimonoissa saattaa kukkien ja legendojen sijaan esiintyä japanilaisia maisemia ja vuoristoja. Kimonoiden käyttö myös riippuu vuodenajasta. Talvella käytetään talvikuvioituja kimonoita, kun taas kesällä käytetään kesäkuvioituja. Tämän takia yhä useamman kimonon kuvitus saattaakin ihmetyttää, sillä kuvioinnissa saattaa näkyä samaan aikaan kesä ja syksy. Tällöin kimono on tehty hieman monipuolisemmaksi, jolloin kimonoa pystyy käyttämään kahtena vuodenaikana.

punainen kimono

Kuten kimonon kuviot, ovat myös kimonon värit yhtä tärkeässä osassa kimonoa valitessa. Näihin väreihin liittyy paljon erilaista taikauskoa ja symboliikkaa. Kimonon väri kertoo erilaisesta tilanteesta ja erivärinen kimono puetaan erilaisiin tilaisuuksiin. Siihen myös liittyy erilaisia merkityksiä kuten, että punainen väri merkitsee nykymaailmassa erotiikkaa ja seksuaalisuutta. Tällöin punaista väriä pyritään välttämään sen radikaalisen merkityksen takia. Toisin kuitenkin taas Geishoille ja maikoille punainen väri on ihanteellinen, joka kuvastaa geishojen naiseutta ja avointa seksuaalisuutta.

Timo

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Japanilainen juomakulttuuri

Japanilainen juomakulttuuri

Ikebana, japanilainen kukka-asettelutaide

Ikebana, japanilainen kukka-asettelutaide

Origami, japanilainen paperintaittamisen perinne

Japanin elektroniikkamarkkinat