Sushin valmistaminen kotona on hauskaa ja helppoa

Sushi on ihanaa, kevyttä ja terveellistä ruokaa, joka valmistuu nopeasti myös kotona. Sitä voi tehdä illalliseksi tai sushin valmistuksesta saa myös hauskan ohjelman ystäväporukan illanistujaisiin. Sushi nautittuna vihreän teen tai kevyen valkoviinin kanssa on melko lailla täydellinen kokonaisuus. Riisi tuo hienosti esiin kalan ja muiden laadukkaiden raaka-aineiden maut, kun niitä ei länsimaiseen tapaan sotketa kastikkeilla.

Riisi toimii sushin pohjana ja valmistetaan huolella

Sushin valmistus aloitetaan keittämällä riisi. Hyvin varustetuissa ruokakaupoissa tai itämaisissa kaupoissa myydään erityisesti tähän ruokalajiin tarkoitettua sushi-riisiä. Ennen keittämistä riisi kannattaa huuhdella kylmällä vedellä, esimerkiksi siivilän avulla. Jatka huuhtelua niin kauan, että riisistä huuhtoutuva vesi on kirkasta. Ravista tämän jälkeen vedet pois riiseistä ja anna niiden seistä noin tunnin ajan.

Riisi toimii sushin pohjana ja valmistetaan huolella

Kun riisi on saanut seistä, laita riisit syvään kattilaan ja lisää mukaan vettä ohjeen mukainen määrä. Kiehuta vesi ja vähennä tämän jälkeen lämpö pienemmälle. Keitä riisejä noin viisi minuuttia. Käännä tämän jälkeen lämpö vielä pienimmälle mahdolliselle lukemalle ja anna hautua kymmenen minuuttia, tässä ajassa veden pitäisi imeytyä riisiin kokonaan. Jos vesi imeytyy nopeammin, siirrä kattila pois levyltä. Anna riisin jäähtyä kattilassa noin kymmenen minuutin ajan.

Riisi saa makunsa etikasta, sokerista ja suolasta

Sillä aikaa kun riisi jäähtyy, voit sekoittaa valmiiksi kulhoon kolme ruokalusikallista japanilaista riisietikkaa, 4-5 teelusikallista sokeria ja kaksi teelusikallista suolaa. Sekoita aineita yhteen niin kauan, että sokeri ja suola liukenevat kokonaan etikkaan. Siirrä riisi kattilasta laakeaan kulhoon ja ripottele päälle etikkaseos. Voit samalla käännellä riisiä lastan avulla, jotta saat etikan sekoittumaan mahdollisimman tasaisesti. Anna riisin jäähtyä haaleaksi.

Makirullat rullat ovat helppoja valmistaa – jos ei ahnehdi täytteiden kanssa

Kätevimmin valmistuvat makit eli rullasushit. Rullaamisosiota varten on kätevää, jos pääset valmistamaan sushit bamburullan päällä. Kun riisi on tarpeeksi jäähtynyt, voit levittää pöydälle bambualustan ja sen päälle merilevälevyn eli norin, ja tämän jälkeen kasata sen päälle noin sentin paksuisen, tasaisen kerroksen riisiä. Jos riisi tuntuu takertuvan käsiin, kannattaa kädet kostuttaa kylmällä vedellä. Mikäli riisiä kasaa merilevän päälle innostuksissaan liikaa, on rullan kasaaminen huomattavasti vaikeampaa. Aivan rullan alalaitaan voi painella pienen uran ja levittää siihen wasabi-tahnaa eli japanilaista piparjuuritahnaa, jolloin maku on rullassa valmiina. Tahnan maku on todella voimakas, joten ainakin ensimmäisellä kerralla sitä kannattaa laittaa mieluummin liian vähän kuin liikaa.

Makirullat rullat ovat helppoja valmistaa – jos ei ahnehdi täytteiden kanssa

Seuraavaksi rullan alalaitaan laitetaan täytteitä ohuina suikaleina. Täytteitä voi kokeilla valintansa mukaan, perinteisiä täytteitä ovat ainakin lohi, tonnikala, kurkku ja avokado. Trendien mukana ovat kuitenkin yleistyneet myös kasvissushit ja esimerkiksi kanasushi. Pyöritä lopuksi rulla tiukaksi keräksi ja leikkaa valmis rulla noin 2-3 sentin paksuisiksi paloiksi. Jälleen kerran kylmä vesi auttaa, mikäli veitsi tuntuu tarttuvan kiinni kesken leikkaamisen. Valmiit sushit kannattaa nostaa jääkaappiin, mikäli ne eivät pääse suoraan pöytään. Sushissa on olennaista raaka-aineiden tuoreus.

Rullan

Nigirit tuovat kalan maun erityisen hyvin esiin

Nigiri-susheja valmistetaan ilman merilevää. Nigirit ovat riisipalloja, joiden päälle on aseteltu kalaa, avokadoa, rapua tai muuta täytettä. Nigirit ovat vielä makejakin helpompia valmistettavia, mutta vaativat täytteekseen erittäin laadukasta kalaa tai mereneläviä. Kastele kädet kylmällä vedellä, ota riisistä sopivan kokoinen osa ja pyörittele siitä kädessäsi pallo. Paina sitten pallo soikean muotoiseksi. Leikkaa täytteestä oikean kokoinen siivu ja sivele sen toiselle puolelle ohut kerros wasabia. Paina wasabi-puoli riisiä vasten ja tee kokonaisuudesta tiivis painamalla nigiriä vielä kämmenpohjaasi vasten.

Nigirit tuovat kalan maun erityisen hyvin esiin

Tarjoile sushit japanilaisen soijan ja säilötyn inkiväärin kanssa. Soija kaadetaan pieniin kippoihin, joissa sushipaloja voi dipata. Voit myös lisätä lautaselle pienen nokareen wasabia, josta saa susheihin tarvittaessa lisämakua. Tarjoile kylmän japanilaisen oluen, kevyen valkoviinin tai vihreän teen kanssa.

Timo

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Japanilainen juomakulttuuri

Japanilainen juomakulttuuri

Ikebana, japanilainen kukka-asettelutaide

Ikebana, japanilainen kukka-asettelutaide

Origami, japanilainen paperintaittamisen perinne

Japanin elektroniikkamarkkinat