Tokiosta päiväretkelle

Tokiossa riittää nähtävää ja koettavaa, mutta mikäli kaipaat reissullasi muutakin koettavaa niin kaupungista on helppo suunnata päiväretkille tai pidemmillekin visiiteille muualle Japaniin. Esimerkiksi kahden viikon matkalla monien aikataulussa on varattu viikko Tokiossa seikkailuun ja viikko ympäristön kiertelyyn. Luotijuna on nopea tapa liikkua ja viikossa ehtii nähdä paljon.

Matkailijan mieltymyksistä riippuen Tokiosta voi suunnata kohti arktisempaa luontoa ja lumihuippuisia vuoria ihailemaan, tai sittenkin etelämmäs kauniiseen keisarikaupunki Kiotoon. Kioto on Japanin entinen pääkaupunki ja maailmanperintökohteiden täyttämä japanilaisen kulttuurin mekka, jossa kannattaa kulkea ympäriinsä vaikka ilman erityistä suunnitelmaa. Vaikka Kioto onkin menettänyt pääkaupungin statuksensa, ei kaupungin loistokkuus ole tästä kärsinyt, sillä toisin kuin Japanin muut suuret kaupungit Kioto selvisi tuhoisasta toisesta maailmansodasta lähes vahingoitta.

Vaihtoehtoja ovat myös villimpi Osaka tai ajatuksia herättävä Hiroshima. Osaka on Japanin taloudellinen keskus ja ruokapääkaupunki. Ruokaan voi tutustua helpoiten Osaka Food Theme Parkissa, jossa voi paikan nimen mukaisesti kokea erilaisten makujen sinfonian. Neonvalaistusta metropolista löytyy kuitenkin myös runsaasti historiaa ja mm. Japanin ensimmäinen buddhalainen temppeli sekä Osakan linna. Vieläkin kauemmas ehtii, kuten vaikka kylpemään Kyuushuulle tai koskenlaskun pariin huvittelemaan Shikokun saarelle. Shikokun saari on Japanin saarista tuntemattomin ja ollut pitkään eristyksissä muista. Saarelle pääsee lautalla tai siltoja pitkin ja se on kuuluisa koskemattomasta luonnostaan sekä pyhiinvaellusreitistä, jonka varrella on 88 temppeliä. Lisäksi saarella on linnoja ja perinteisiä käsityökortteleita.

Mikäli mielit puolestasi todelliseen tropiikkiin eli Okinawan saarille, sinne on lennettävä. Matka kestää noin kolme tuntia. Okinawa on ihana ja trooppinen paratiisin kesällä sekä loppukeväästä ja alkusyksystä. Talvellakin lämpötila on miellyttävästi 20 asteen tuntumassa. Okinawalla on yhteensä 160 saarta, joista 39 on asutettuja. Yhteensä saarilla asuu 1,27 miljoonaa ihmistä. Alueella on tutkimusten mukaan ollut asutusta jo 32 000 vuotta. Pääsaarella on amerikkalaisten sotilastukikohta ja runsaasti palveluita, muilla saarilla taas elämä on rauhallisempaa. Maisemat ovat kaikkialla henkeäsalpaavat.

Päiväretkille taas kannattaa suunnata esim. Yokohaman kaupunkiin, jossa voi ihmetellä hienoa satama-aluetta sekä tutustua kiinalaiseen kaupunginosaan. Hienoja päiväretkikohteita ovat myös Kamakuran historiallinen ja viehättävä temppelikaupunki ja merenrannat, Kamakuran lähellä sijaitseva Enoshiman saari, muinainen temppelialue Nikkoossa, Hakone, jossa voi kiertää hauskan gondolireitin ja josta näkee Fujin, Kusatsun kylpyläkylä tai vaikka historiallinen Kawagoen kylä, jossa on edelleen aistittavissa menneen ajan henki.

Upea retkikohde on myös Kawaguchiko, josta pääsee Fujigokolle eli Fujin viidelle järvelle. Sään salliessa sieltä saa käsittämättömään upeita kuvia Fujista. Fuji on kuitenkin esillä vain juuri sopivalla ilmalla ja vaatii täten hyvää matkailutuuria, vuori näkyy vain kirkkaalla – muttei liian kirkkaalla – säällä. Alueella voi mm. vaeltaa, telttailla, kalastaa ja harrastaa talviurheilulajeja. Matkailjaa ilahduttavat myös kuumat lähteet. Huvittelijalle alueen vetonaula on Fuji Q Highland -huvipuisto ennätyksellisen korkeine vuoristoratoineen. Alueella on myös runsaasti museoita. Kawaguchikon lisäksi alueen neljä muuta järveä ovat näkemisen arvoisia, mutta alueina kehittymättömämpiä ja niihin on Kawaguchikoa huonommat kulkuyhteydet.

Mikäli aiot reissata Japanissa Tokiota kauemmas, kannattaa harkita Japan Rail Passin hankkimista. Passi täytyy hankkia ennen Japaniin saapumista Suomesta tai muualta Japanin ulkopuolelta ja sen voimassaoloajaksi voi valita 7, 14 tai 21 päivää. Viikon passin hinta on noin 230 euroa ja se kelpaa myös Tokion sisäisen liikenteen JR-linjoilla. Passin avulla voi säästää sekä aikaa että rahaa ja liikkua vapaasti luotijunilla kaupunkien välillä.

Timo

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Japanilainen juomakulttuuri

Japanilainen juomakulttuuri

Ikebana, japanilainen kukka-asettelutaide

Ikebana, japanilainen kukka-asettelutaide

Origami, japanilainen paperintaittamisen perinne

Japanin elektroniikkamarkkinat