Urheilu Tokiossa

Vuoden 2020 kesäolympialaiset järjestetään Tokiossa, Japanissa. Ohjelmaan kuuluu 33 urheilulajia ja mukana on myös lajeja joita ei milloinkaan aikaisemmin olla nähty olympiakisoissa.

Vuonna 2020, mukana olevat yllättäjät ovat rullalautailu, lainelautailu, kiipeily ja karate. Lajien joukossa nähdään myös baseball ja softball, joita ei olla hetkeen olympiamittelöissä tavattu. Kisat tulevat olemaan Japanin neljännet olympialaiset. Kesäolympialaiset järjestettiin Japanissa viimeksi vuonna 1964. Uusien lajien myötä kisoille toivotaan suurempaa seuraajamäärä ja ehkä myös nuorten kasvavaa kiinnostusta olympialaisia kohtaa. Kisoja varten rakennetaan muun muassa uusi olympiastadion ja yhteisbudjetti kesäolympialaisten järjestämiseen laskettiin olevan 6,5 miljardia euroa. Japanilla on varsin mahtipontiset suunnitelmat olympialaisten osalle ja avajaisseremonian uskotaankin olevan varsin huikea spektaakkeli, eikä sen tehosteissa olla myöskään säästetty. Viimeisimpien tietojen mukaan valmistelukustannukset olisivat nousseet jopa 21,8 miljardiin euroon. 

Suositut lajit Japanissa

Kuten lähestulkoon jokaisessa maailmankolkassa, myös Japanissa urheilu on erittäin suosittu tapa viettää aikaa, niin itse harrastamalla kuin tiedotusvälineistä sauraamallakin. Suosittuja urheilulajeja Japanissa ovat muun muassa jalkapallo, judo ja baseball.Sumopaini liitetään usein niin sanotuksi Japanin kansallislajiksi ja sen juuret ulottuvatkin pitkälle historiaan. Kerrotaan, että sumopainiottelut olivat usein täysin uskonnollisia rituaaleja ja vasta myöhemmin siitä tuli ennemminkin urheiluun liittyvä kamppailulaji. 1870- luvulla Japaniin rantautuivat muun muassa yleisurheilu, luistelu ja jalkapallo. Vuonna 1911 alettiin kiinnostua hiihdosta ja 1920- luvulla aloitettiin ammattiurheilutoiminta. Aluksi japanilaiset pitivät länsimaalaisia urheilulajeja lähinnä henkisen kurinalaisuuden harjoitusmenetelminä, mutta sittemmin he oppivat suhtautumaan urheiluun myös virkistysmielessä. Myöhemmin saapuivat myös pienemmät lajit kuten miekkailu ja pöytätennis. Ammattilaispaini sekä baseball ovat myös merkittävässä asemassa japanilaisessa urheilussa ja jälkimmäisenä mainittu onkin yksi ehdottomasti suosituimmista lajeista Japanissa. Tästä syystä se on myös otettu mukaan vuoden 2020 kesäolympialaisten ohjelmaan. Judo pääsi olympialajien joukkoon 1964. Kyseessä on kamppailulaji, joka kehitettiin 1880 Japanissa. Judon periaatteena on vastustajan massan ja voiman hyväksikäyttö erilaisia heittoja ja lukko-otteita tehtäessä. Judossa tärkeää on myös nöyrä asenne, eikä vastustajaa tule pyrkiä tahallisesti vahingoittamaan.

Suositut lajit Japanissa

Kaikkein suurimman suosion saaneet ammattilaisurheilulajit ovat jalkapallo, baseball sekä sumopaini. Myös nyrkkeily, golf ja showpaini ovat suosittuja lajeja. Japanin ammattimainen baseball- liiga on maailman toiseksi paras.Japanissa baseball joukkueet ovat yritysten omistuksessa, ja usein ne ovat myöskin nimetty niiden mukaan. Japanilaiset ovat usein pärjänneet varsin menestykkäästi lähes kaikissa mahdollisissa urheilulajeissa ja menestyäkseen lajissa kuin lajissa, tulee se myös ottaa mahdollisimman tosissaan. Kurinalainen harjoittelu ja intohimoiset kannustusjoukot auttavat suurelta osin saavuttamaan jopa kansainvälistä menestystä. Japanilaiset saattavatkin olla varsin innokkaita urheilufaneja ja kulttuuriin mitä ilmeisemmin kuuluukin erinäisiin asioihin paneutuminen hyvinkin tiiviisti. Usein rinnastetaan japanilaista kulttuuria myös suomalaisiin tapoihin ja tottumuksiin. Ainakin samanlaista sisukkuutta löytyy molemmilta kansoilta. Japanilaiset ovat tunnettuja muun muassa musiikin, kuvataiteiden ja arkkitehtuurin saralla, ja ammattilaisurheilu saapuikin maahan varsin myöhäisessä vaiheessa. Japanilaiset ovat kautta aikain pyrkineet yhdistämään uskonnollisia elementtejä ja jumalien palvontaa taiteisiin ja esteettisiin luomuksiin, kuten myös urheilusuorituksiin. On mielenkiintoista miettiä, onko vielä tänäkin päivänä urheilusuoritusten taustalla, ennemminkin henkiset harjoituksen kuin kehon muokkaaminen yhä paremmaksi “urheiluvälineeksi”. Tällainen ajattelu ainakin mitä luultavimmin toimii isona apuna urheilusuorituksia tehdessä ja saattaa johtaa positiivisiin tuloksiin myös muilla elämän alueilla. Japanilainen kulttuuri on kiehtova ja Tokio sen pääkaupunkina vähintäänkin mielenkiintoinen ja vierailun arvoinen paikka. Tokioon matkustaessa kannattaakin ehdottomasti käydä katsomassa paikallista baseball- ottelua ja heittäytyä paikallisten tavoin kisatunnelmaan ja oman suosikkijoukkueen kannatukseen täysin rinnoin.

Timo

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Japanilainen juomakulttuuri

Japanilainen juomakulttuuri

Ikebana, japanilainen kukka-asettelutaide

Ikebana, japanilainen kukka-asettelutaide

Origami, japanilainen paperintaittamisen perinne

Japanin elektroniikkamarkkinat